Het is heerlijk om in de lente en zomer buiten te zijn. Maar voor mensen met hooikoorts is dat wat lastiger. Pak deze acupunctuurpunten elke dag, dan heb je meer resultaat. Doe natuurlijk ook elke dag (of zo vaak mogelijk) de Do-in oefeningen. Dan word je zelfherstellend vermogen sterker en kom je eerder van je hooikoorts af. Veel succes!

3-voudigeverwarmer

Gebruik de duim om druk te geven op het punt 3VV5. Het ligt ca. 2 duimbreedtes van de polsplooi. Houdt ca 20 seconden aan. Doe daarna de andere arm

Dikke Darm

Buig je arm en zet je duim aan het eind van de elleboogplooi op het gewricht. Geef enkele seconden stevige druk en laat dan los. Herhaal dit 10 keer. Doe daarna hetzelfde op de andere arm.

Blaas

Druk je handen stevig tegen de onderrand van de schedel aan. gebruik de muis van je handen om beide spierkabels in je nek een minuut vast te houden.

Maag

Gebruik je hiel om het punt maag 36 onder je knie van je ander been krachtig te wrijven. Zet je hiel ongeveer een vingerbreedte buiten de rand van je scheenbeen. Wrijf een minuut lang in een stevig tempo. Doe daarna je andere knie. Dit punt is een erg belangrijk punt. Sla het niet over. Het helpt ook de hooikoorts voorkomen. Begin in februari al met het masseren van dit punt.

Voor het verlichten van de symptomen, kijk ook bij shiatsu-bij-verkoudheid-en-griep